РОЗРОБКА АЛГОРИТМУ РОЗПІЗНАВАННЯ РУХІВ ОБ’ЄКТІВ ЗА ДОПОМОГОЮ НЕЙРОННОЇ МЕРЕЖІ ДЛЯ СИСТЕМИ ВІДЕОНАГЛЯДУ - Petlitsky, Vitaliy; Shevchenko, Svitlana; Mazur, Nataliia (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2019)
Дана стаття присвячена проблемі захисту приватної власності об’єкта, що знаходиться під охороною, а саме: пропонується алгоритм розпізнавання рухів об’єктів за допомогою нейронної мережі для системи відеонагляду. Здатність сприйняття зовнішнього світу у формі образів дозволяє з певною вірогідністю досліджувати властивості нескінченного числа об’єктів на підставі ознайомлення з кінцевим їх числом, а об’єктивний характер основної властивості образів дозволяє моделювати процес їх розпізнавання На підставі аналізу наукової літератури визначені основні дефініції теорії розпізнавання образів, а саме «образ», «ознака», «вектор-реалізація». Досліджені підходи, методи та технології розпізнавання рухів об’єктів, виділені їх якісні характеристики та недоліки. Визначено, що штучні нейронні мережі є найбільш ефективним методом для розв’язання задачі розпізнавання рухів об’єктів завдяки точності результату, простоті та швидкодії. На підставі структурної схеми комплексного алгоритму обробки і аналізу зображень розроблено алгоритм розпізнавання рухів об’єктів за допомогою нейронної мережі для системи відеонагляду.