ОГЛЯД ІСНУЮЧИХ МЕТОДІВ ОЦІНЮВАННЯ РИЗИКІВ ДЕЗІНФОРМАЦІЇ В УМОВАХ ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ - Лавров, Вадим; Дудатьєв, Андрій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Стаття присвячена аналізу сучасних підходів до оцінювання ризиків дезінформації в умовах гібридної війни. Розглянуті основні технології автоматизованого виявлення фейкових новин, визначені основні прогалини підходів та запропоновані перспективи. Проведений огляд довів, що наявні моделі все ще недостатньо пристосовані до швидких змін у тактиках дезінформаторів, які використовують механізми «обману ШІ» й динамічно змінюють фейкові наративи. Серед ключових проблем, що уповільнюють розвиток ефективних систем протидії фейкам, названо відсутність локалізованих корпусів даних різними мовами, недостатньо визначені законодавчі норми й брак міждисциплінарного підходу, який би охоплював психологічні й соціальні аспекти сприйняття маніпулятивних повідомлень. Водночас дослідження підтвердили, що поєднання технологічних методів (машинне навчання, аналіз соцмереж, мультикритеріальна оцінка ризиків) із залученням експертного та користувацького досвіду дає змогу підвищити точність і швидкість ідентифікації фейкових новин, а також визначити пріоритетні заходи реагування. У висновках окреслено перспективи подальших розробок, зокрема мультимодальних систем детекції, здатних аналізувати відео- та аудіоконтент, а також рекомендації щодо інтеграції психологічних моделей, що вивчають когнітивні упередження аудиторії та її готовність сприймати пропаганду. Запропоновано низку підходів до підсилення міжнародного правового регулювання, яке могло б забезпечити ефективне стримування дезінформаційних атак без порушення базових прав людини й принципів свободи слова. Таким чином, стаття пропонує всебічний огляд сучасних досягнень і проблем у галузі оцінювання ризиків дезінформації, що може стати теоретичним і методичним підґрунтям для подальших прикладних і наукових розвідок у цій сфері. Результати можуть бути використані фахівцями в сфері інформаційної безпеки, дослідниками та органами влади для боротьби з деструктивним інформаційним впливом.