МЕТОДИКА ФОРМУВАННЯ ШВИДКІСНОГО ІМІТОСТІЙКОГО ШИФРУ БАГАТО АЛФАВІТНОЇ ЗАМІНИ - Корнієць, Віктор; Жданова, Юлія (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
У статті розглянуто проблеми і задачі формування вимог до побудови швидкісного імітостійкого шифру багато алфавітної заміни на основу принципів функціонування роторних систем, що є актуальним з точки зору забезпечення кіберзахисту об’єктів критичної інфраструктури з підвищеним рівнем ризику порушення сталого функціонування. Проаналізована онтологічна модель сутностей функціональної безпеки автоматизованих систем управління технологічними процесами (АСУ ТП) на об’єктах критичної інфраструктури (ОКІ). Визначено, інструментами підвищення функціональної безпеки у цьому випадку мають бути заходи та засоби кіберзахисту що спрямовані на попередження реалізації загроз перехоплення, аналізу та імітації критичної технологічної інформації та забезпечують корегування обраної політики безпеки. Наголошено, що важливою складовою функціональної безпеки систем та комплексів об’єктів критичної інфраструктури є захист критичної технологічної інформації підчас її передавання каналами зв’язку загального користування. Ефективним механізмом протидії визначеним загрозам є застосування шифру багато алфавітної заміни, для цього запропонована відповідна модель, яка базується на математичних принципах побудови роторних шифрувальних систем, які в рамках моделі позбавлені притаманних їм вразливостей. Модель забезпечує двоетапне перетворення відкритих даних з використанням даних від генератору псевдовипадкової послідовності, в якості якого пропонується модифікована модель алгоритму А5/1, що має необхідні функціональні та криптографічні характеристики. Розглянуті фактори забезпечення криптографічної стійкості запропонованої моделі дозволили обґрунтовано запропонувати швидкісне рішення для обчислення коду автентифікації повідомлення безпосередньо у процесі шифрування.