ХМАРНО-ОРІЄНТОВАНА АРХІТЕКТУРА ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ МЕТОДУ АДАТИВНОГО ЛОГУВАННЯ - Супруненко, Ілля; Рудницький, Володимир (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Програмні технології є рушійною силою відчутної кількості повсякденних процесів, змінюючи звичний спосіб виконання задач та навіть можуть суттєво допомогти в кризові часи. Від приватних віртуальних мереж, що допомогли впоратись із викликами моделей віддаленої роботи, які були необхідні в період перших масових проявів COVID-19, до моделей штучного інтелекту, що трансформують процеси навчання та пошуку інформації, та моделей хмарних обчислень з їх впливом на написання програмного забезпечення – зміни повсюди. Однак разом з ними з’являються нові дилеми, включно з тими, що стосуються безпеки програмного забезпечення та його користувачів, що в свою чергу вимагає належного захисту та контролю над комп’ютерними програмами. Фокус уваги цієї статті спрямований на аспект спостережності як складової частини кібербезпеки, в межах якого представлена модель реалізації теоретичних аспектів методу адаптивного логування при розміщенні на реальному прикладі веб-сервера. Основою для даної моделі є інфраструктура одного із найбільших провайдерів обчислювальних потужностей в хмарі, на реальних сервісах якого продемонстрована реалізація двох важливих формальних компонентів методу. В ході моделювання була перевірена можливість застосування адаптивного підходу, а також продемонстровано, що в загальному значна частина обчислювальних платформ має необхідні компоненти, що робить можливим реалізацію в різних застосунках. Додатково продемонстровано, що виключення спеціалізованого механізму безпеки із формальних визначень методу адаптивного логування є життєздатним підходом, оскільки необхідний рівень безпеки може бути забезпечений сервісами провайдера хмарних потужностей, завдяки чому додавання цього компоненту проходить не впливаючи безпосередньо на імплементацію методу.