МЕТОДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ РОЗУМНОГО БУДИНКУ - Belova, Anastasia; Onischenko, Viktoria (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2019)
Дане дослідження присвячене проблемі безпеки Інтернет речей (IoT), а саме: здійснено огляд загроз інформаційній безпеці розумного будинку та проаналізовані існуючі методи безпеки його пристроїв. Інтернет речей зазнає експоненціального зростання в галузі досліджень та промисловості. Разом з цим все більше постає загроз, пов’язаних з безпекою інформаційних програм та баз даних. Як відомо, фундамент безпеки інтернету речей складається з чотирьох частин: безпека зв’язку, захист пристроїв, контроль пристроїв і контроль взаємодії в мережі. Відповідно досліджуються джерела загроз та характеристики уразливостей інформаційній безпеці IoT. Звичайні підходи до безпеки та конфіденційності, як правило, не застосовуються для IoT, головним чином через його децентралізовану топологію та обмеження ресурсів більшості її пристроїв. Аналіз наукових джерел дозволив дослідити різні підходи забезпечення безпеки розумного будинку: архітектурний метод з трьома модулями для захисту конфіденційності аналізу даних розумного будинку; метод обмеження на рівні мережі; технологія Blockchain. Визначено, що запропонована платформа розумного будинку на основі Blockchain дозволяє забезпечити безпеку інформації з урахуванням основних цілей безпеки - конфіденційності, цілісності та доступності. Блокчейн може використовуватися для відстеження вимірювань даних сенсора та запобігання дублюванню будь-якими іншими шкідливими даними, для автентифікації та безпечної передачі даних. Дане дослідження сприятиме проектуванню та розробці нових методів та технологій забезпечення безпеки розумного будинку.