ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СЕРВЕРНИХ АТАК НА РЕЛЯЦІЙНІ ТА НЕРЕЛЯЦІЙНІ БАЗИ ДАНИХ. СТВОРЕННЯ СТРАТЕГІЇ ЗАХИСТУ - Маркевич, Михайло; Горячий, Олег (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Сучасний стан розвитку інформаційних технологій характеризується широким використанням баз даних у різних сферах діяльності, зокрема, в бізнесі, медицині, науці та державному управлінні. Зростання обсягів даних та їх цінності призводить до збільшення кількості кібератак на бази даних. У зв’язку з цим питання забезпечення безпеки баз даних набуває особливої актуальності. У статті розглянуто ефективність серверних атак на реляційні та нереляційні бази даних. Проведено детальний аналіз методів здійснення атак, таких як SQL/NoSQL ін’єкції та словникові атаки, а також оцінено їхні наслідки для безпеки інформаційних систем. Проаналізовано ефективність перебору паролів із зафіксованим словником залежно від параметрів хеш-функцій, кількості раундів хешування бібліотеки bcrypt. Показано, що зі збільшенням кількості раундів хешування обчислювальна стійкість підбору пароля зростає, тому кожна спроба займає більше часу для обробки. Однак, навіть з обмеженим словником та ефективним методом перебору, атаку можна виконати за досить короткий проміжок часу, якщо параметри хешування вибрані неправильно. Наведені схематичні рисунки атак на відповідні типи баз даних. Запропоновано комплексну стратегію захисту по забезпеченню конфіденційності, цілісності та доступності інформації, що включає в себе попередню обробку даних користувачів, хешування паролів, встановлення лімітів на кількість запитів, розмежування доступу та блокування комп'ютеризованих дій. Описано та реалізовано методи протидії серверним атакам, зокрема розглянуто функціональні бібліотеки для безпечного зберігання паролів користувачів. Крім цього, проведено порівняння ефективності різних типів атак у контексті існуючих методів захисту. Результати дослідження продемонстрували, що комплексне впровадження базових компонетів стратегії захисту суттєво посилює стійкість даних до типових серверних атак, особливо в умовах масштабованого середовища із великою кількістю точок входу.