КОРЕЛЯЦІЙНИЙ АНАЛІЗ ТИПІВ КІБЕРІНЦИДЕНТІВ В КОНТЕКСТІ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ МІЖНАРОДНИХ КОМУНІКАЦІЙ - Гайдук, Олег; Звєрєв, Володимир; Гулак, Геннадій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У цій статті досліджується роль кореляційного аналізу стандартизованих типів кіберінцидентів в рамках тематики інформаційних технологій забезпечення кібербезпеки міжнародних комунікацій. У роботі застосовано кореляційний аналіз деяких типів знеособлених кіберінцидентів в Україні для визначення взаємозв’язків між ними, за усталеними категоріями і типами, з червня 2022 по лютий 2024 років. Теплова карта кореляцій використана для візуалізації отриманих результатів і подальшого аналізу закономірностей у динаміці загроз. Особлива увага приділяється можливості застосування теплових карт для візуального представлення кореляцій між різними типами кіберінцидентів. Цей підхід дозволяє ефективно аналізувати великі обсяги даних і виявляти складні взаємозв’язки, які можуть бути неочевидними при традиційному аналізі. Стаття зосереджується на методології обробки даних про інциденти з використанням статистичних методів для оцінки взаємозв’язків. Кореляційний аналіз виконується за допомогою коефіцієнта кореляції Пірсона, і результати представлені у формі теплових карт, що надають змогу визначити як сильні, так і слабкі кореляції між категоріями інцидентів. Такий підхід виявляє багатофакторні кіберзагрози і сприяє розумінню можливих механізмів їх спільного поширення та впливу. На основі отриманих даних формулюються рекомендації для покращення стратегій кібербезпеки міжнародних комунікацій та кібердипломатії, зокрема через розробку та впровадження комплексних заходів захисту, які враховують виявлені кореляції. Здійснений також аналіз перспектив подальших досліджень у цій сфері, спрямованих на оптимізацію інформаційних технологій кібербезпеки для міжнародних комунікацій.