РОЛЬ ЗМАГАНЬ CAPTURE-THE-FLAG (CTF) У ДОСЛІДЖЕННЯХ ТА НАВЧАННІ З КІБЕРБЕЗПЕКИ: АНАЛІЗ МАШИНИ "EDITORIAL" - Василенко, Володимир; Гринкевич, Ганна; Кузнєцов, Ілля (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Кіберзагрози постійно розвиваються, що вимагає безперервного вдосконалення методів підготовки фахівців. Традиційна теоретична освіта в галузі кібербезпеки часто не передбачає практичного застосування знань, що створює розрив між академічними знаннями та реальними викликами в інформаційній безпеці. Змагання Capture-the-Flag (CTF) стали ефективним методом розвитку критичних навичок кібербезпеки, надаючи учасникам можливість практичного відпрацювання методів тестування на проникнення, аналізу вразливостей мережевих систем та ескалації привілеїв. У цьому дослідженні розглядається освітня цінність CTF-завдань на основі аналізу машини "Editorial" з платформи Hack The Box. У статті представлено структурований покроковий аналіз ключових етапів атаки, таких як розвідка, експлуатація вразливостей та ескалація привілеїв. Під час фази експлуатації розглядається SQL-ін'єкція як одна з критичних вразливостей, тоді як етап ескалації привілеїв демонструє ризики, пов'язані з неправильними налаштуваннями Git-репозиторіїв та sudo-доступу. Науковий аналіз цих вразливостей дозволяє оцінити їх реальний вплив на інформаційну безпеку. У роботі також запропоновані стратегії захисту, включаючи впровадження безпечного написання коду, ефективне управління привілеями та автоматизований аудит безпеки. Досліджено можливості інтеграції CTF-змагань у професійну підготовку спеціалістів з кібербезпеки, підкреслюючи їхню роль у розвитку навичок вирішення реальних загроз та підготовки до роботи у сфері інформаційної безпеки. Отримані результати підтверджують важливу роль CTF-завдань у навчанні та професійному розвитку. Подальші дослідження можуть бути зосереджені на підвищенні реалістичності CTF-змагань, розширенні автоматизації оцінювання навичок та інтеграції цих підходів у формальну систему кібербезпеки. Поєднання теоретичних знань із практичним досвідом робить CTF важливим інструментом у підготовці висококваліфікованих спеціалістів у сфері інформаційної безпеки.