МОДЕЛЬ ДИНАМІЧНОЇ ВЗАЄМОДІЇ БЕЗПІЛОТНИХ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ ІЗ СЕНСОРНОЮ МЕРЕЖЕЮ ДЛЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОГО МОНІТОРИНГУ - Довженко, Надія; Складанний, Павло; Іваніченко, Євген; Жильцов, Олексій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Сучасні безпілотні літальні апарати (БПЛА) все більше інтегруються із сенсорними мережами, що дозволяє значно розширити можливості збору, передачі та обробки даних у реальному часі. Така інтеграція є критично важливою для різних галузей, зокрема екологічного моніторингу, управління інфраструктурою розумних міст, сільського господарства та військових операцій. БПЛА забезпечують мобільність та доступ до віддалених і важкодоступних місць, що дозволяє ефективно здійснювати моніторинг в умовах, де звичні мережі є недоступними або ж неефективними. Однак поряд із цими перевагами виникають численні технічні виклики. Це, зокрема, стосується оптимізації маршрутів польотів дронів для забезпечення максимального покриття сенсорних мереж, мінімізації енергоспоживання та розв'язання проблем безпеки даних, включаючи кіберзагрози. Важливим аспектом є також тривалість польотів, що залежить від ємності акумуляторів БПЛА, а також методи енергозбереження для сенсорних вузлів, зокрема через використання альтернативних джерел енергії, таких як сонячні панелі. У дослідженні представлено модель динамічної взаємодії БПЛА з сенсорною мережею, де розглянуто процес збору даних, передачі їх на центральний сервер, а також вплив збільшення кількості сенсорних вузлів на загальний час місії. Запропоновано стохастичну модель для врахування неоднорідностей у середовищі, таких як затримки в передачі даних через перешкоди або зміни швидкості зв’язку. Проведено аналіз впливу цих факторів на ефективність збору даних та оптимізацію маршрутів польоту, зокрема за допомогою алгоритмів динамічного програмування та евристичних методів