МЕТОДИ ОЦІНКИ ЗАХИЩЕНОСТІ ІНФОРМАЦІЇ В МЕРЕЖАХ ЗВ'ЯЗКУ - Лаптєв, Олександр; Савченко, Віталій; Кобозева, Алла; Салій, Анатолій; Куртсеітов, Тимур (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті розглядаються методологічні підходи до визначення та оцінки показників захищеності інформації в сучасних системах захисту. Автори акцентують увагу на складності процесу вибору показників для оцінки рівня безпеки, який потребує врахування широкого спектра факторів. До них належать характеристики захищених компонентів, дестабілізуючі впливи зовнішнього середовища, механізми захисту та часовий аспект, що відіграє ключову роль у прогнозуванні ефективності захисних заходів. Пропонується узагальнений підхід до побудови інтегрального показника, який дозволяє комплексно оцінювати стан захищеності інформації. Цей підхід базується на формуванні системи векторів, які включають вихідні характеристики, комплексні показники захищеності, параметри захищеності та вагові коефіцієнти. Такий метод забезпечує можливість врахування різних аспектів безпеки та їх взаємозв’язків. Для практичного застосування моделей оцінки безпеки виділено три основні методологічні підходи: емпіричний, теоретичний та комбінований теоретико-емпіричний. Наводяться практичні рекомендації щодо ефективного застосування моделей оцінки. Зокрема, наголошується на необхідності залучення фахівців високої кваліфікації, які здатні адекватно інтерпретувати отримані дані. Важливо враховувати поведінку показників при зміні вхідних даних, що дозволяє прогнозувати реакцію системи на нові загрози. Для вибору оптимального варіанту системи захисту запропоновано використовувати модифікований мінімаксний критерій. Цей підхід дозволяє враховувати сукупність приватних критеріїв якості та забезпечує найкраще значення серед найгірших нормованих показників. Такий метод забезпечує баланс між різними аспектами безпеки, допомагаючи знайти оптимальне рішення при проектуванні та оцінці систем захисту інформації. Запропоновані методологічні підходи та практичні рекомендації мають велике значення для підвищення ефективності систем захисту інформації. Вони дозволяють не лише оцінювати поточний стан безпеки, але й прогнозувати можливі ризики, що є важливим для забезпечення довгострокової стійкості інформаційних систем.