ОЦІНКА РИЗИКІВ КІБЕРБЕЗПЕКИ ДЛЯ ВИБОРУ ХМАРНОГО ПРОВАЙДЕРА - Хомчак, Михайло (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті представлено розробку модуля оцінки ризиків кібербезпеки для вибору постачальника хмарних послуг, що дозволяє організаціям обґрунтовано вибирати постачальників, враховуючи всі аспекти безпеки. Модуль розроблений як частина комплексної системи підтримки прийняття рішень (DSS) і використовує детальну таксономію хмарних послуг, що охоплює різноманітні моделі та варіанти розгортання (IaaS, PaaS, SaaS, публічні, приватні та гібридні хмари). Створена система здійснює оцінку безпеки на основі зібраних даних про вразливості, що включають інформацію з Національної бази даних вразливостей (NVD) та інших джерел. Одним із основних етапів оцінки є визначення ризиків, пов'язаних з кожною послугою, що дозволяє точно виявити потенційні загрози та обрати постачальника, який має найкращі показники безпеки. Модуль оцінює різні фактори, включаючи частоту та критичність вразливостей, можливість їх експлуатації зловмисниками, а також швидкість усунення вразливостей. Зібрані дані дозволяють формувати зважену матрицю оцінки ризиків, яка допомагає приймати рішення на основі конкретних критеріїв. Результати дослідження показують, що розроблений модуль може значно покращити процес вибору постачальника хмарних послуг, особливо для великих організацій, що мають високі вимоги до безпеки даних. Подальші дослідження передбачають інтеграцію цього модуля в автоматизовані системи підтримки прийняття рішень, що дозволить адаптувати процес вибору постачальника до динамічного розвитку хмарних технологій і нових загроз.