БАЛАНСУВАННЯ САМОПОДІБНОГО ТРАФІКУ В МЕРЕЖНИХ СИСТЕМАХ ВИЯВЛЕННЯ ВТОРГНЕНЬ - Radivilova, Tamara; Kirichenko, Lyudmyla; Tawalbeh, Maksym; Zinchenko, Petro; Bulakh, Vitalii (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2020)
У даній роботі розглянута проблема балансування навантаження в системах виявлення вторгнень. Проведено аналіз існуючих проблем балансування навантаження та сучасних методів їх вирішення. Наведено типи систем виявлення вторгнень та їх опис. Представлено опис мережної системи виявлення вторгнень, розташування та функціонування її елементів в комп’ютерній системі. Проведено порівняльний аналіз методів балансування навантаження на основі прийому пакетів та на основі розрахунку часу обслуговування. Також представлено аналіз причин дисбалансу навантаження в елементах системи виявлення вторгнень та наслідків дисбалансу навантаження. Представлено модель мережної системи виявлення вторгнень на основі сигнатурного аналізу пакетів. В даній роботі зазначено мультифрактальні властивості трафіку. На основі проведеного аналізу систем виявлення вторгнень, мультифрактальних властивостей трафіку та проблеми балансування навантаження запропоновано метод балансування, який заснований на роботі елементів системи виявлення вторгнень і аналізі мультифрактальних властивостей вхідного трафіку. Запропонований метод враховує час глибокої перевірки пакетів, що необхідний для порівняння пакета з сигнатурами, який обчислюється на основі розрахунку ступеня мультифрактальності інформаційного потоку. Правила балансування навантаження генеруються за допомогою оціненого середнього часу глибокої перевірки пакетів і параметрів мультифрактальності вхідного навантаження. В даній роботі наведено результати імітаційного моделювання запропонованого методу балансування навантаження в порівнянні зі стандартним методом. Показано, що запропонований в даній роботі метод балансування навантаження забезпечує рівномірний розподіл навантаження на вузлах системи виявлення вторгнень. Це дозволяє забезпечити високу швидкість і точність визначення вторгнень при якісному балансуванні мультифрактального навантаження.