ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ КРИПТОГРАФІЧНИХ МЕТОДІВ ДЛЯ ЗАХИСТУ БАЗ ДАНИХ ВІД НЕСАНКЦІОНОВАНОГО ДОСТУПУ - Гулак, Наталія; Ільєнко, Анна; Дубчак, Олена (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті проаналізовано сучасні кіберзагрози, спрямовані проти України в умовах гібридної війни, зокрема атаки, що здійснюються з боку рф. Аналітичну базу дослідження склали офіційні звіти Ради національної безпеки і оборони України, загальний звіт НАТО, а також звіт Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України за 2024 рік. Здійснено систематизацію основних типів атак, виявлених у критичній інформаційній інфраструктурі, з акцентом на їхню спрямованість проти державних органів, об'єктів енергетики, транспорту та зв’язку. На основі виявлених загроз обґрунтовано необхідність посилення захисту інформаційних систем від несанкціонованого доступу шляхом впровадження криптографічних методів. Визначено доцільність застосування криптографічних механізмів для забезпечення конфіденційності, цілісності та автентичності даних у цифровому середовищі.У рамках дослідження розроблено концепцію програмного модуля, який використовує реляційну базу даних SQL для зберігання криптографічних ключів, сертифікатів та зашифрованих повідомлень. Модуль дозволяє здійснювати контрольоване управління доступом до даних, забезпечуючи багаторівневу авторизацію користувачів та захист від несанкціонованих змін.Проведене експериментальне тестування підтвердило ефективність обраних криптографічних методів та доцільність їх інтеграції в інформаційні системи. Отримані результати демонструють практичну цінність розробленого підходу для підвищення рівня кіберзахисту в умовах сучасних загроз.