ТЕХНОЛОГІЯ КОДУВАННЯ ТРАНСФОРМАНТ В СИСТЕМАХ УПРАВЛІННЯ БІТОВОЮ ШВИДКІСТЮ ВІДЕОПОТОКУ - Barannik, Volodymyr; Ryabukha, Yuriy; Hurzhii, Pavlo; Tverdokhlib, Vitalii; Kulitsa, Oleh (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2020)
Розглядаються концептуальні засади побудови ефективного методу кодування у складі модулю управління бітовою швидкістю трафіку відео у системі обробки відеоданих на рівні джерела. Розкривається сутність використання запропонованого методу у ході управління бітовою швидкістю відео потоку, а саме – принципи побудови кодового представлення фрагмента кадру та підходи щодо визначення структурних одиниць окремого відеокадру, у рамках якого здійснюється управління. Метод орієнтується на обробку бітового представлення трансформант ДКП, при цьому, на даному етапі обробки трансформанта розглядається як структурна складова кадру відео потоку, на рівні якої здійснюється кодування. У той же час, для забезпечення гнучкості управління бітовою швидкістю відеотрафіку, відносно кожної з трансформант виконується декомпозиція до рівня множини бітових площин. Доводиться, що запропонований підхід потенційно здатний забезпечити зменшення бітової швидкості відеопотоку за найгірших умов, тобто, коли виконується компонентне кодування. Окрім того, такий принцип формування кодового представлення фрагменту відео потоку дозволяє контролювати рівень помилки, яку може бути внесено у процесі управління бітовою швидкістю. При цьому в умовах, коли здійснюється кодування бітового представлення трансформант, метод здатен забезпечити вищі показники стиснення як наслідок того, що значення ймовірності виявлення довжин двійкових серій та величини виявлених довжин у межах бітової площини будуть більшими, ніж у випадку компонентного кодування. Це пояснюється структурними особливостями розподілу двійкових елементів у межах кожної з бітових площин, які разом формують трансформанту ДКП. Зокрема, високочастотні області трансформант частіше за все формується ланцюжками нульових елементів. Рішення, запропоновані у рамках розробки методу кодування, здатні забезпечити достатню гнучкість управління бітовою швидкістю потоку відео, а також можливість оперативної зміни бітової швидкості у широкому діапазоні значень