КОАЛІЦІЙНИЙ ПІДХІД ДО УПРАВЛІННЯ КІБЕРБЕЗПЕКОЮ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬ ХМАРНІ ТЕХНОЛОГІЇ - Складанний, Павло; Гулак, Геннадій; Корнієць, Віктор (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Забезпечення кібербезпеки в умовах використання хмарних технологій потребує ефективної взаємодії між організаціями, що спільно експлуатують інформаційні системи в об’єднаній інфраструктурі. Особливо це актуально для структур із власною вертикаллю управління та відомчими вимогами до захисту інформації. У таких умовах ключову роль відіграє коаліційний підхід до управління кібербезпекою, який дозволяє узгоджувати дії різних учасників для досягнення спільної мети — захисту інформаційних ресурсів у хмарному середовищі. Дослідження показують, що координація зусиль підвищує ефективність захисту, зменшує ризики витоків та сприяє гарантоздатності систем. Особливе значення цей підхід має для мереж ситуаційних центрів, які діють у сфері національної безпеки. У роботі розглянуто використання рольової моделі доступу (RBAC), метод одноразових логінів і запропоновано організаційно-технічну модель управління доступом у коаліційній системі кібербезпеки на базі хмарних технологій. В роботі використано методи системного аналізу, моделювання архітектури інформаційних систем, формалізації ролей доступу на основі еталонної моделі RBAC (Role-Based Access Control), а також методи коаліційного управління для узгодження політик кібербезпеки між організаціями. Крім того, застосовано підхід до автентифікації з використанням одноразових логінів для підвищення безпеки керування доступом у хмарному середовищі. У результаті дослідження розглянуто проблеми побудови захищеної інформаційно-комунікаційної системи на базі хмарних технологій із використанням сервісів центрів обробки даних. Особливістю такої системи є участь кількох організацій з власними нормативами захисту інформації, що потребує коаліційного підходу до управління кібербезпекою. На основі аналізу визначено сутність цього підходу як узгодженої взаємодії між учасниками для підвищення ефективності захисту даних і якості сервісів. У межах роботи запропоновано модель організаційно-технічного забезпечення гарантоздатності та кібербезпеки, онтологічну модель управління доступом за методологією RBAC, а також метод використання одноразових логінів для автентифікації. Запропоновані рішення спрямовані на зміцнення кіберстійкості систем, що використовують хмарні сервіси. У роботі запропоновані модель організаційно-технічного забезпечення гарантоздатності та кібербезпеки на основі коаліційного підходу до забезпечення захисту, онтологічна модель убезпечення бізнес процесів згідно методології RBAC, а також метод застосування одноразових логінів в системі управління доступом. Зазначені моделі та метод спрямовані на підвищення рівня безпеки інформаційно-комунікаційних систем що використовують хмарні сервіси. Подальші дослідження планується зосередити на аспектах програмного моделювання запропонованих рішень.