СФЕРИ ЗАСТОСУВАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В РОЗРОБЦІ ТА ТЕСТУВАННІ ІГОР - Трофименко, Олена; Дика, Анастасія; Задерейко, Олександр; Шевченко, Олександр (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Інтеграція штучного інтелекту (ШІ) у процес розробки програмного забезпечення стає справжньою революцією в індустрії комп’ютерних ігор. У статті досліджено та систематизовано можливі сфери застосування ШІ в розробці відеоігор та ігровому процесі. Загалом описано вісім сфер можливого впровадження ШІ в GameDev, а саме: створення графічного інтерфейсу; створення 3D-об’єктів у відеоіграх; написання діалогів та текстового наповнення у відеоіграх; створення музики; озвучення персонажів; створення анімації; написання та перевірка програмного коду; тестування відеоігор. Різні сфери можливого застосування ШІ в розробці відеоігор були експериментально апробовані та підтверджені під час розробки авторами гри у жанрі пригод з елементами жахів. Автори деталізували прикладні аспекти використання різних сучасних інструментів ШІ на прикладі розробки відповідних складових ігрового 3D-середовища гри «Labyrinth of Darkness». Використання ШІ допомагає оптимізувати трудомісткі процеси, як-от створення контенту та тестування, що сприяє пришвидшенню виробничих циклів та підвищенню якості кінцевого продукту. Для досягнення бажаного ігрового стилю інструменти ШІ дозволяють згенерувати декілька варіантів зображень елементів ігрового середовища, щоб вибрати найбільш відповідні з них для подальшої адаптації у графічний інтерфейс гри. Для цього алгоритми глибокого навчання аналізують тисячі зразків текстур, створюючи нові варіації, які виглядають природно та відповідають сучасним вимогам графіки. Тим самим активна інтеграція технології ШІ в сучасний процес розробки відеоігор значно змінює підходи до тестування та вдосконалення ігрових продуктів. З іншого боку, в роботі розглянуто складнощі та недоліки використання ШІ в розробленні та тестуванні ігор. Наразі генеративний ШІ у розробці та тестуванні ігор потребує ретельного контролю, адаптації та тестування. Найкращим рішенням є поєднання можливостей ШІ та творчого підходу розробників, що гарантує якісний контент й унікальний ігровий досвід.