ДОСЛІДЖЕННЯ АРХІТЕКТУРИ ДАТА-ЦЕНТРІВ З ІНТЕГРАЦІЄЮ IOT-КОМПОНЕНТІВ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ТА КІБЕРСТІЙКОСТІ - Довженко, Надія; Іваніченко, Євген; Аушева , Наталія; Шевчук, Юрій; Луковський, Тарас (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Впровадження технології Інтернету речей (IoT) в інфраструктуру центрів обробки даних (ЦОД) є надзвичайно актуальною темою в умовах зростання обсягів оброблюваної інформації, енергоспоживання та розвитку хмарних і AI-сервісів. Інтеграція IoT дозволяє будувати багаторівневі архітектури, що включають розподілені сенсорні мережі, edge computing, інтелектуальну аналітику та автоматизоване управління інфраструктурою в цілому. У роботі проаналізовано типову архітектуру, роль ключових компонентів (сенсорів, актуаторів, шлюзів, edge-вузлів), а також узагальнено практичний досвід провідних компаній щодо оптимізації енергоспоживання та підвищення стійкості інфраструктури. Показано, що використання IoT-компонентів сприяє досягненню значущих показників за ключовими метриками KPI: зниження середнього часу виявлення та усунення відхилень, покращення енергоефективності, підвищення точності виявлення аномалій. Окрема увага приділена аналізу загроз безпеки IoT-інфраструктури у ЦОД, включаючи уразливості протоколу MQTT, відсутність TLS, відкриті API тощо. Підкреслено необхідність впровадження безпечної архітектури IoT за принципом security-by-design, із сегментацією мереж, контролем доступу та використанням сучасних засобів виявлення та реагування на вторгнення (IDS/IPS). Отримані результати підтверджують перспективність застосування IoT для побудови гнучких, енергоефективних та кіберстійких дата-центрів нового покоління.