ІНТЕГРАЛЬНА МОДЕЛЬ БЕЗПЕКИ ІНТЕРНЕТУ РЕЧЕЙ У ПРОСТОРІ ІНТЕЛЕКТУАЛІЗАЦІЇ ОБ’ЄКТІВ ІНФРАСТРУКТУРИ - Дудикевич, Валерій; Микитин, Галина; Мурак, Тарас (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті досліджено питання моделей архітектури і безпеки Інтернету речей (ІоТ) у просторі інтелектуалізації обєктів інфраструктури суспільства. Проведено аналітичний огляд відомих методологій та моделей в розробленні архітектури ІоТ та створення підходів до забезпечення їх безпеки. Розгорнуто класичну еталонну модель архітектури ІоТ від Міжнародного союзу електрозв’язку МСЕ-Т за Рекомендаціями 2060, яка структурована складовими у функціональному просторі та в середовищі управління і безпеки. Проаналізовано перший рівень архітектури еталонної моделі від МСЕ-Т — мережу пристроїв, які функціонально взаємодіють з фізичними речами середовища інтелектуалізації на рівні збору та перенесення даних. Розкрито архітектуру еталонної семирівневої моделі від Всесвітнього форуму ІоТ, якій властиві функції: аналіз даних за критеріями, форматування даних, обробка криптографічних даних, скорочення даних, оцінювання даних за пороговим значенням. Розглянуто модель безпеки ІоТ на основі архітектури моделі Cisco, яка відобрає взаємозв’язок у просторі «архітектура ІоТ — безпека» на рівні структури «функціонування ІоТ — захист». На основі моделі безпеки Cisco створено інтегральну багаторівневу модель безпеки ІоТ для широкого парку індустріальних об’єктів інфраструктури суспільства, зокрема критичної згідно структури «архітектура ІоТ — загорози — методи безпеки — технології захисту», яка на рівнях — аутентифікації, авторизації, шифрування, trust-менеджменту, мережевої політики, аналітики безпеки та прогнозування загроз розгортається відповідними алгоритмами і технологіями захисту усіх засобів екосистеми ІоТ. Розроблено алгоритмічно-програмне забезпечення криптографічного захисту обміну даних на основі симетричного блокового алгоритму автентифікованого шифрування AES-256-GCM заобами мови програмування Python як практичну реалізацію інтегральної моделі безпеки ІоТ на рівні протоколу OpenVPN і технології UDP.