ПОБУДОВА ТА АСПЕКТИ ЗАСТОСУВАННЯ БАГАТОФУНКЦІОНАЛЬНОГО ВОЛОКОННО-ОПТИЧНОГО ДАТЧИКА ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ФАКТУ ТА ПАРАМЕТРІВ НЕСАНКЦІОНОВАНОГО ДОСТУПУ - Гаджиєв, Матін; Мансуров , Тофіг; Назаренко, Олександр; Русаловська, Тетяна; Керімова, Майя (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Зазначено, що часто виникає необхідність відгалуження частини вихідної потужності джерела оптичного випромінювання від основного каналу передачі з метою контролю, вимірювання або отримання сигналу зворотного зв’язку, призначеного для керування рівнем вихідної потужності джерела оптичного випромінювання, а також для розділення або об’єднання потоку оптичного випромінювання. На основі аналізу існуючих робіт розроблено багатофункціональний волоконно-оптичний датчик, який дозволяє підключити один з оптичних передавальних модулів з низьким коефіцієнтом загасання, здійснювати зняття інформації, що відповідає рівню розгалуженого оптичного випромінювання, визначати факт та масу об’єкта несанкціонованого проникнення в залежності від інтенсивності розгалуженого оптичного випромінювання та автоматично регулювати вихідну потужність розгалуженого оптичного випромінювання по ланцюгу зворотного зв’язку.