ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ КІБЕРБЕЗПЕКИ КОРПОРАТИВНИХ МЕРЕЖ ПРИ ВИКОРИСТАННІ ХМАРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Іванченко, Євгенія; Роженко, Артем; Берестяна, Тетяна (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Розглянуті сучасні методи та підходи до підвищення рівня кібербезпеки корпоративних мереж у контексті використання хмарних технологій. Аналізуються загрози, пов’язані з хмарними обчисленнями, та пропонуються ефективні інноваційні моделі захисту, включаючи Zero Trust Architecture, AI-підходи до виявлення загроз, використання блокчейну, контейнерну безпеку та шифрування з політикою управління ключами, які забезпечують багаторівневу та адаптивну систему захисту, здатну оперативно реагувати на зміну типів загроз та мінімізувати потенційні ризики витоку або компрометації даних. Застосування цих підходів дозволяє створити стійке до атак середовище, в якому корпоративна інформація залишається захищеною навіть у умовах зростаючої складності та інтенсивності кібератак. Також акцентується увага на важливості інтегрованого підходу до безпеки, який поєднує технічні, організаційні та управлінські заходи. У сучасних умовах стрімкого розвитку ІТ-технологій та зростання залежності бізнесу від хмарної інфраструктури, важливо не лише впроваджувати інноваційні засоби захисту, але й забезпечити їхню інтеграцію в єдину систему управління безпекою, що охоплює всі рівні корпоративної мережі - від периферійних пристроїв до хмарних платформ, включаючи політики доступу, шифрування, автентифікацію, контроль за поведінкою користувачів та аналітику інцидентів у режимі реального часу.