ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАХИЩЕНОСТІ СКЛАДНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТА ТЕХНОЛОГІЧНИХ СИСТЕМ ОБ'ЄКТІВ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - Толюпа, Сергій; Кулько, Андрій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У даному матеріалі висвітлюються критичні аспекти забезпечення захищеності складних інформаційних систем об'єктів критичної інфраструктури (КІ) в умовах сучасних загроз, зокрема збройної агресії та кібератак. Зазначається висока взаємозалежність елементів КІ та їхня вразливість до нових типів загроз попри значні зусилля із захисту. Визначено чотири типи об'єктів за рівнем потенційної небезпеки та особливості функціонування КІ як сукупності взаємопов'язаних кіберфізичних елементів, що вимагають комплексного підходу до захисту. Детально аналізуються три основні підходи до забезпечення захищеності: нормативний підхід, який базується на використанні чітко визначених норм, стандартів та регламентів. Ймовірнісний підхід (надійності): грунтується на оцінці ймовірності досягнення граничного стану при кібервпливі. Ризиковий підхід (управління ризиком): інтегральний підхід, що базується на оцінці ймовірності реалізації граничних станів (P) та можливих збитків (L) від такої реалізації. У статті проведено порівняльний аналіз цих підходів, відзначено їхні переваги та недоліки, а також розглянуто умови, за яких вони можуть бути еквівалентними. Показано, що хоча нормативний підхід є базовим, ймовірнісний та ризиковий підходи надають більш обґрунтовані та математично коректні засоби врахування невизначеностей та оптимізації захисту. Зазначено необхідність поєднання переваг різних підходів для створення по-справжньому захищених систем КІ.