СТВОРЕННЯ БЛОКЧЕЙН-ПЛАТФОРМИ ДЛЯ ЕЛЕКТРОННОГО ГОЛОСУВАННЯ - Шевченко, Світлана; Жданова, Юлія; Складанний, Павло; Іщук, Михайло (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Справжня демократія, міцна довіра людей до уряду та законна передача влади в країні можливі лише тоді, коли вибори проводяться чесно і правильно. Сучасні інформаційні технології сприяють інноваційним перебудовам у виборчих процесах, забезпечуючи оптимізацію процесу голосування, мінімізацію людських помилок, підвищення доступності для виборців. Разом з цим впровадження цифрових технологій породжує значні проблеми з інформаційною безпекою, зокрема, можлива зміна результатів голосування, маніпуляція, створюються загрози цілісності, доступності, конфіденційності та анонімності. Одним з ефективних рішень для забезпечення інформаційної безпеки в електронному голосуванні (e-voting) є блокчейн технології. Дане дослідження присвячене проблемі розробки вебсайту для електронного голосування з використанням блокчейн технології. На основі вивчення наукової літератури розкрито суть, принципи, переваги та недоліки даної технології. Представлено порівняльний аналіз найкращих практик впровадження технології блокчейн у процес е-голосування. Як приклад, описано процес розробки вебсайту для електронного голосування з використанням блокчейн технології: встановлені функціональні вимоги до даної системи, описано архітектуру програмного застосунку, змодельовано діаграму варіантів використання. Для розробки бекенду використовувалася TypeScript як основна мова програмування, Nest.js як фреймворк, PostgreSQL для керування даними, а також Web3.js для реалізації функціоналу бекенду. Фронтенд реалізовано з використанням мови програмування TypeScript, фреймворку React та Tailwind CSS для оформлення інтерфейсу. Розроблена платформа електронного голосування демонструє високу гнучкість і може бути імплементована для проведення різноманітних електоральних процедур. Її функціонал охоплює як вибори посадових осіб (наприклад, ректора університету), так і локальні голосування (наприклад, обрання старости академічної групи), а також референдуми з оцінки діяльності структурних підрозділів. Виявлені в ході дослідження дані можуть збагатити навчальні матеріали для студентів галузі 12 Інформаційні технології.