ТИПОЛОГІЯ АГЕНТІВ ТА ЇХ ВЛИВ НА ПОШИРЕННЯ ДЕЗІНФОРМАЦІЇ В СОЦІАЛЬНІЙ МЕРЕЖІ Х - Васильєва, Ольга (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Останнім часом з’являється чимало досліджень, що аналізують роль соціальних мереж у різних типах комунікації, зокрема у поширенні інформаційних впливів, таких як дезінформація, фейки та спрямовані інформаційні кампанії. Такі явища становлять загрозу інформаційній безпеці будь-якої держави. Наразі фіксується активне використання мережі X (Twitter) для впливу як на європейський, так і на український сегменти користувачів соціальних мереж. Враховуючи важливість цього питання, дане дослідження було спрямоване на аналіз алгоритму поширення контенту з урахуванням різних типів користувачів (так званих «агентів»). У межах дослідження проведено аналіз чотирьох типів агентів і визначено їхні ключові характеристики, що ймовірно визначають рівень впливу під час інформаційної операції, який, своєю чергою, є основним критерієм при побудові імітаційної моделі поширення контенту в соціальній мережі.