МЕТОДИ ПРОТИДІЇ В РАДІОНАВІГАЦІЙНИХ КОНФЛІКТАХ - Крючкова, Лариса; Шандрук, Максим (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Сучасні радіонавігаційні системи відіграють критично важливу роль у функціонуванні глобальної економіки, транспорту, оборони та повсякденному житті. Разом з тим зростання залежності від цих систем створює нові виклики, пов'язані з їх уразливістю до глушіння навігаційних сигналів (jamming), формування фальшивих сигналів радіонавігаційної системи (spoofing) та інших видів деструктивного радіоелектронного впливу. Висока динаміка сучасних бойових дій, розвиток високоточних ударних комплексів і систем, впровадження мережецентричних автоматизованих систем управління, підвищення вимог до оперативності, точності та надійності навігаційної інформації обумовлюють необхідність удосконалення як методів навігаційного забезпечення, так і методів шкідливих радіоелектронних впливів. В зазначених умовах радіонавігаційні конфлікти є однією з найактуальніших загроз для сучасних глобальних навігаційних супутникових систем, а завдання дослідження методів протидії в радіонавігаційних конфліктах є актуальним і необхідним для підвищення стійкості радіонавігаційних систем та національної безпеки. Мета публікації – систематизація і аналітичний огляд методів протидії в радіонавігаційних конфліктах для виявлення перспективних напрямків їх розвитку. Розглянуто основні види навмисних завад, що спрямовуються на апаратуру споживачів супутникових радіонавігаційних систем, зокрема принципи формування spoofing-завад; методи виявлення хибних навігаційних сигналів, створюваних постановниками імітаційних завад; методи захисту від маскувальних і імітаційних завад. Зазначено, що завдання забезпечення ефективної протидії в радіонавігаційних конфліктах потребує постійного вдосконалення відповідних технологій і стратегій, що охоплюють як технічні, так і організаційні аспекти.