ІНФОРМАЦІЙНІ ЗАГРОЗИ ТА МЕТОДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ В СУЧАСНИХ МЕРЕЖЕВИХ ІГРАХ - Полотай, Орест; Брич, Тарас; Ткаченко, Артур; Дітковський, Максим; Гуменюк, Максим (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті розглянуто проблематику інформаційної безпеки в сучасних мережевих іграх, які в умовах цифровізації стали не лише інструментом розваг, але й важливою частиною соціальної взаємодії та комунікацій. Акцент зроблено на комплексному аналізі основних кіберзагроз, які постають перед користувачами та розробниками ігрових сервісів. Зокрема, детально досліджено поширені атаки на облікові записи, фішингові схеми, використання ботів і шкідливого програмного забезпечення, а також реалізацію масових DDoS-атак, спрямованих на порушення доступності ігрових серверів. Особливу увагу приділено соціально-інженерним методам впливу, що поєднують технічні та психологічні аспекти впливу на гравців. Важливою складовою дослідження стала побудова моделі загроз інформаційної безпеки, яка систематизує типи атак, умови їх виникнення, рівень збитків, об’єкти порушення (конфіденційність, цілісність, доступність) та типові мережеві порти, що використовуються для реалізації загроз. Запропонована класифікація дозволяє виділити найбільш небезпечні напрямки впливу на ігрові системи та формує основу для подальшої розробки захисних механізмів. Показано, що значна частина атак стає можливою через уразливості операційної системи Windows, яка є найпоширенішою серед геймерів. Серед критичних проблем виділено експлойти драйверів, вразливості мережевих служб (SMB, RDP, RPC), недоліки файлової системи, загрози від несвоєчасного оновлення системи та використання zero-day експлойтів. У роботі окремо підкреслюється важливість дослідження вразливостей ОС Windows у контексті забезпечення безпеки мережевих ігор. Візуалізація ключових векторів атак у вигляді інфографіки наочно демонструє багаторівневий характер ризиків і вказує на необхідність розробки комплексних методів захисту. Додатково наведено результати аналізу останніх наукових публікацій і звітів індустрії, які підтверджують зростання кількості атак на гравців і розробників та підкреслюють недостатність традиційних засобів безпеки. Практичним внеском дослідження стала концепція створення інструмента на мові Python для виявлення мережевих атак у режимі реального часу. Запропоновано використання бібліотек для аналізу трафіку (Scapy, Socket, PyShark) та алгоритмів виявлення аномалій у поведінці мережевих пакетів. Це відкриває перспективи для створення ефективних захисних рішень, адаптованих під специфіку онлайн-ігор, а також закладає основу для подальшої інтеграції інтелектуальних систем на базі машинного навчання. У висновках наголошено, що інформаційна безпека в мережевих іграх є багатокомпонентною проблемою, яка охоплює як технічні, так і соціальні аспекти. Визначено необхідність комплексного підходу, що включає модернізацію протоколів безпеки, регулярне оновлення операційних систем, впровадження античіт-технологій, систем виявлення вторгнень, а також формування культури безпечної поведінки серед гравців. Перспективи подальших досліджень вбачаються у розширенні функціоналу розробленого програмного інструмента, застосуванні методів штучного інтелекту для прогнозування атак, а також у стандартизації підходів до оцінки безпеки ігрових екосистем. Таким чином, результати дослідження мають як наукове, так і практичне значення: вони систематизують існуючі загрози, виявляють ключові слабкі місця у безпеці сучасних ігрових середовищ та пропонують прикладні рішення, що сприятимуть підвищенню рівня захищеності користувачів і довіри до цифрових розважальних платформ.