МІЖНАРОДНІ НЕЗАЛЕЖНІ ВІД ВИРОБНИКІВ СЕРТИФІКАЦІЙНІ ПРОГРАМИ ДЛЯ ФАХІВЦІВ З ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.28925/2663-4023.2022.16.129141

Ключові слова:

міжнародні незалежні від виробників сертифікаційні програми для фахівців з інформаційної безпеки; програми професійної сертифікації з інформаційної безпеки від (ISC)2, ISACA, EC-Council, CompTIA; сертифікація спеціалістів із інформаційної безпеки в Україні.

Анотація

Шукаючи кваліфікованих спеціалістів у сфері ІТ та інформаційної безпеки роботодавці віддають перевагу кандидатам з професійними сертифікатами від надійних та всесвітньо визнаних організацій. Залучення сертифікованих фахівців дозволяє компанії максимально ефективно використовувати свій персонал і тим самим підвищувати конкурентоспроможність бізнесу. Для кваліфікованого спеціаліста сертифікат є запорукою його компетентності та основою впевненості в успішній професійній кар’єрі.

Сьогодні ринок професійної сертифікації з ІТ та інформаційної безпеки пропонує як програми сертифікації від відомих виробників програмного або апаратного забезпечення, так і незалежні сертифікати, розроблені експертними організаціями в цій галузі і не пов’язані з продукцією окремих виробників.

Незалежні сертифікації забезпечують комплексний підхід до інформаційної безпеки та гарантують, що сертифіковані спеціалісти є компетентними з технічних та управлінських аспектів захисту інформації, а також володіють широким спектром різноманітних знань і практичних навичок.

У статті досліджено найбільш популярні й затребувані на ринку професійні сертифікаційні курси з інформаційної безпеки від (ISC)2, ISACA, EC-Council та CompTIA. Встановлено, що розглянуті сертифікації мають такі спільні риси: короткий термін навчання за програмами сертифікації, зазвичай 5-7 днів; поєднання в межах курсів як базових, так і спеціалізованих компонентів; використання під час навчання переважно відкритих апаратних і програмних засобів; поєднання різноманітних форм і методів навчання: очне або дистанційне навчання з інструктором, самостійне навчання, онлайн-тести та використання спеціальних навчальних платформ; проведення комплексного іспиту з подальшою видачею сертифіката; трирічний термін дії сертифіката, який необхідно підтверджувати шляхом участі в наукових та практичних заходах за спеціальністю.

Дослідження ринку міжнародної сертифікації фахівців з інформаційної безпеки в Україні показало, що існує кілька компаній - акредитованих постачальників послуг професійної сертифікації: Треніговий центр ISSP, група компаній Fast Lane, Київське відділення ISACA, компанія PwC в Україні, які сертифікують фахівців із інформаційної безпеки шляхом проведення незалежних від виробників курсів, а також сертифікаційних програм від розробників програмного та апаратного забезпечення.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

7 top security certifications you should have in 2022. https://resources.infosecinstitute.com/topic/7-top-security-certifications-you-should-have/

10 Popular Cybersecurity Certifications 2022. https://www.coursera.org/articles/popular-cybersecurity-certifications

About ISC2.https://www.isc2.org/about. URL: ttp://www.isc2.org

(ISC)² certifications. https://www.isc2.org/Certifications

(ISC)² member counts. https://www.isc2.org/About/Member-Counts

Information Systems Audit and Control Association. http://www.isaca.org.ua/index.php/homepage/about

ISACA credentialing. https://www.isaca.org/credentialing/

ISACA Certification Exam Candidate Guide. (2019). ISACA. https://www.isaca.org/-/media/ files/isacadp/project/isaca/certification/exam%20candidate%20guides/exam-candidate-guide-continuous-testing

CompTIA Certifications. https://www.comptia.org/certifications

CompTIA Security+. https://www.comptia.org/certifications/security

EC-Council. About us. https://www.eccouncil.org/about/

CEH V11. Program Broshure. (2020). EC-Council. https://www.eccouncil.org/wp-content/uploads/2020/09/CEHv11-Brochure.pdf

ISSP Training Center. Наші тренінги. https://www.issp.training/courses

Професійна підготовка і IT кваліфікація. https://www.flane.com.ua/ua/training

Професійна сертифікація від ISACA. http://www.isaca.org.ua/index.php/certification

PwC в Україні. Сертифікації. https://www.pwc.com/ua/uk/services/corporate_trainings/certification.html

Downloads


Переглядів анотації: 263

Опубліковано

2022-06-30

Як цитувати

Muzhanova, T., Yakymenko , Y., Zaporozhchenko , M., & Tyshchenko, V. (2022). МІЖНАРОДНІ НЕЗАЛЕЖНІ ВІД ВИРОБНИКІВ СЕРТИФІКАЦІЙНІ ПРОГРАМИ ДЛЯ ФАХІВЦІВ З ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ. Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 4(16), 129–141. https://doi.org/10.28925/2663-4023.2022.16.129141

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають